Vidikovci planine Tare

bg 3

Grandiozne stvari se rade grandioznim sredstvima. Priroda sama radi velike stvari besplatno.
(Gerzen A.I.)

Mislim da ne postoji bolji način da našu priču verodostojno predstavimo , nego da je započnemo upravo ovakvom velikom mišlju. Za dalji nastavak teksta ne moramo mnogo da mislimo, ne brinite….

Ukoliko poželite da udahnete duboko, da se opustite i prepustite nepreglednim daljinama, da se na momenat “isključite” iz svakodnevnice, onda morate videti lepotu koju nude vidikovci planine Tare. Tara ih ima nekoliko, pa ćemo o svakom reći ponešto.

Sokolarica – stenoviti vidikovac sa pogledom na klisuru Rače

Priču započinjemo ovim vidikovcem, jer je on najbliži našim apartmanima, nepunih 1 km. S toga mu moramo dati malu prednost. Od naših apartmana postoji put i staza koja je obeležena putokazima, koji vode do vidikovca. Vidokovac Sokolarica je uredno ograđen i obezbeđen zaštitnom ogradom, tako da ste bezbedni dok uživate u pogledu. Smešten je na 993 metara nadmorske visine, a nalazi se tačno preko puta vidikovca Crnjeskovo. Sa Sokolarice se pruža pogled na Lađevac, Krstastu stenu, klisuru Rače, Kaluđerske Bare i Račansku Šljivovicu. Ovaj vidikovac je nekako posebno zaštićen i ušuškan, verovatno zbog činjenice da nije usputna stanica, već do njega morate poželeti da  dođete, što Vam i savetujemo. Ukoliko budete naši gosti, imaćete privilegiju da ovaj vidikovac posećujete svakodnevno.

Banjska stena

Vidikovac Banjska stena je svakako najpoznatiji vidikovac. Krasi mnoge razglednice i veliki je izazov za ljubitelje fotografije. To ni ne čudi, s obzirom na pogled koji se sa ovog vidikovca pruža na kanjon reke Drine i Perućačko jezero. Lokalizovan je 10 km od Mitrovca i do njega ćete lako doći prateći putokaze. Jedan deo rute nije moguće preći automobilom, što i nije tako loše ako želimo da se prošetamo i nadišemo čistog vazduha. Vidikovac je uredno ograđen, poseduje čak i deo za sedenje i odmaranje, pa možete poneti  hranu i provesti ceo dan na ovom lokalitetu. Ovaj vidikovac je svakako jedna od atrakcija na planini Tari koja sve ostavlja bez daha.

Bilješka stena

Vidikovac Bilješka stena postao je popularan kada se u njegovoj blizini snimao film “Ptice koje nikad ne polete”. Za potrebe filma sagrađena je koliba, koja se može posetiti, a običaj je da svako u njoj nešto i ostavi. Vidikovac se nalazi  na 1225m nadmorske visine, a sa njega se pruža pogled na reku Drinu, jezero Perućac,  kao i Pančićevu omoriku, drvo koje se u NP Tara ljubomorno čuvo i neguje. Udaljen je od lokaliteta Predov krst nekih 6 km. Uredno je obezbeđen, a poseduje i klupice na kojima se možete odmoriti i predahnuti.

Osluša

Vidikovac Osluša je još jedan vidikovac koji je smešten u neposrednoj blizini naših apartmana, na samo 3km. Vidikovac je lako dostupan jer do njega možete doći Vašim automobilom. Takođe je i mesto sa velikim terenom koji koriste paraglajderi. Sa vidikovca se pruža nezaboravan pogled na reku Drinu, Bajinu Baštu i R Srpsku. U skorije vreme na vidikovcu je sagrađen mali kafić ” View point”, u planinskom stilu, tako da imate gde i da popijete kafu, čaj ili toplu čokoladu.

Iako je poseta svakom od ovih vidikovaca nezaboravno iskustvo, morate imati određenu dozu opreznosti. Pratite informativne table i krećite se isključivo prohodnim i preglednim stazama. Garantujemo Vam da ćete se kući vratiti sa puno utisaka!

Može vas zanimati...

posmatranje medveda na Tari

Posmatranje medveda na Tari

Pogledaj duboko u prirodu i onda ćeš sve mnogo bolje razumeti….. Posmatranje medveda na planini Tari, jedan je od načina da bolje upoznamo prirodu, njenu

Saznaj više »
Kucica na drini

Kućica na Drini

Kućica na Drini je turistička atrakcija grada Bajine Bašte. Postoji već  decenijama i privlači turiste iz celog sveta. Svi žele da saznaju kako mogu da

Saznaj više »

Ostavite komentar

Vaša email adresa nece biti objavljena. Neophodna polja su označena sa *