Posmatranje medveda na Tari

bg 3

Pogledaj duboko u prirodu i onda ćeš sve mnogo bolje razumeti…..

Posmatranje medveda na planini Tari, jedan je od načina da bolje upoznamo prirodu, njenu bit i način funkcionisanja. Jer, nije novina da priroda funkcioniše besprekorno vođena  svojim zakonitostima. Posmatranje mrkog medveda svakako je nezaboravno iskustvo, atrakcija i nešto što ne biste trebali da propustite, ukoliko posetite NP Tara. Ali, hajde prvo da nešto naučimo o mrkim medvedima!

posmatranje medveda na tari 2

Mrki medved je nakrupniji sisar na Balkanu, ali i u Evropi. Mrki medvedi su svaštojedi, a  ishrana im se razlikuje u zavisnosti od doba godine i teritorije na kojoj se nalaze. Oko 95% svojih potreba, medvedi će  zadovoljiti  biljnom hranom poput bobica i žirova. Ostatak njihove ishrane sačinjavaju insekti, riba ili strvine. Medvedi mogu vrlo stabilno da stoje na dve noge, da hodaju na tabanima, podižu stvari prstima. E, u ovome  su već slični nama ljudima…

Napadi medveda na ljude su veoma retki, jer medvedi su zapravo vrlo plašljivi i obazrivi. Ljude ne gledaju kao nekakav plen, već gledaju kako da izbegnu bilo kakav susret sa nama. Nije retkost da medved oseti prisustvo čoveka i napusti teritoriju, čak i pre nego što ga mi i zapazimo. Ipak, treba biti obazriv i voditi računa o kretanju po NP. Preporuka je kretati se dobro obeleženim stazama koje nisu obrasle gustom šumom, dakle preglednim rutama.

Od skora je u NP Tara svim posetiocima omogućeno posmatranje medveda iz tzv. čeke, odnosno hranilišta. Na Tari ih ima tri aktivna, na kojima se medvedi i druge divlje životinje dohranjuju, kada u prirodi nema dovoljno hrane za njih. Ali, samo su dva hranilišta-Gorušica u blizini Mitrovca i Račanska Šljivovica – namenjena za posmatranje ove životinje. Ture se organizuju sa do pet ljudi, obezbeđen je i vodič, kao i terensko vozilo kojim rendžeri voze posetioce duboko u šumu.  Posmatranje je omogućeno od proleća do zime, kada bi medvedi trebalo da uđu u hibernaciju. Zanimljiv je podatak da pojedini medvedi ne padaju baš u potpuni zimski san. Nekada se dogodi da mlađe jedinke ne nađu mesto za svoj brlog i ostanu budne preko cele zime. Ovo je zaista izuzetna atrakcija za sve ljubitelje netaknute prirode i  ona se mora zakazati i platiti.

Medvedu je dodeljena uloga šumskog cara i on zaista to i jeste.  On brine o šumi i njenim stanovnicima, bilo da pripadaju biljnom ili životinjskom svetu. Pa kao i svaki car i medved zaslužuje divljenje, pa makar ono bilo sa bezbedne pozicije i udaljenosti. Naravno, ne postoji garancija da će medved baš u tom trenutku doći  na hranilište i da ćete ga videti, ali neku  od mnoštvo divljih životinja na ovoj planini, sigurno hoćete.

I na kraju, ukoliko želite da izkažete divljenje ovom mrkom gorostasu, posetiti Turističku organizaciju NP Tara i zakažite svoj termin za posmatranje medveda!

Ukoliko vas ne zanima posmatranje medveda postoje mnoge druge stvari na Tari koje će vas možda zanimati. Za više informacija pogledajte naš blog.

 

 

Može vas zanimati...

Vidikovci Tara

Vidikovci planine Tare

Grandiozne stvari se rade grandioznim sredstvima. Priroda sama radi velike stvari besplatno. (Gerzen A.I.) Mislim da ne postoji bolji način da našu priču verodostojno predstavimo

Saznaj više »
Kucica na drini

Kućica na Drini

Kućica na Drini je turistička atrakcija grada Bajine Bašte. Postoji već  decenijama i privlači turiste iz celog sveta. Svi žele da saznaju kako mogu da

Saznaj više »

Ostavite komentar

Vaša email adresa nece biti objavljena. Neophodna polja su označena sa *