Planina Tara

Planina Tara

list 12

Duša planine u dubini šume

“Ona je velika kao medved, elegantna kao omorika, ponosita kao bor, dostojanstvena kao divokoza na steni pri zalasku sunca, divlja kao mladica u brzaku Drine, surova kao vuk kada uleti među ovce, neuhvatljiva kao soko u letu, nepredvidiva kao orao koji kruži nebeskim plavetnilom, meka kao mlada jela u senci, nežna kao oči srne dok posmatra lane, neponovljiva kao vilin konjic koji živi za ljubav.”

 Miodrag Petrović

8 1
lišće zlatno 5
list 12
8 1
lišće zlatno 5
list 12

Planina Tara je jedan od pet Nacionalnih parkova Srbije.

Smeštena je u najlepšem delu Zapadne Srbije na površini od 19.175 ha. Prostor Nacionalnog parka obuhvata planinu Taru, Crni vrh, Stolac, Zvezdu, kanjon reke Drine sa jezerom Perućac i okolinu grada Bajina Bašta.
Tara je planina koja ni jednog posetioca ne ostavlja ravnodušnim, jer mnogo toga može da ponudi. Tara predstavlja utočište za mnoge ugrožene endemične, reliktne i endemo-reliktne vrste, među kojima je najpoznatija i najznačajnija vrsta Pančićeva omorika. Pančićeva omorika je jedan fenomen, specifična pre svega zbog svog izgleda (izuzetno je visoka, ima mali prečnik i usku krunu), ali i zbog činjenice da  kao vrsta četinara postoji samo ovde i nigde više. Otkrio ju je naš biolog Josif Pančić, davne 1875. godine. Kada govorimo o geografskim reritetima Tare, moramo poseban naglasak staviti na kanjon reke Drine. Reka Drina nastaje od reka Tare i Pive. Njen kanjon je baš ovde u podnožju Tare najlepši, što mnogi posetioci vidikovaca mogu da posvedoče. Oslikavaju ga strme litice, ponegde obrasle u četinarske šume, a tu je i boja reke, koja se kreće od jasne plave do tamno zelene, u zavisnosti od godišnjeg doba. Ovo je svakako jedan od predela planine Tare koji će Vas ostaviti bez daha. Splavarenje kanjonom Drine je nešto što  morate iskusiti. Najbolje vreme za to je turistička manifestacija „Drinska regata“ koja se svake godine održava na Drini. 

lišće zlatno 2
lišće zlatno 3

Još jedna od atrakcija za posetioce je Tepih livada. Specifična je po tome što se čitava livada ugiba pod nogama posetilaca. Za sve ljubitelje šetnje planina Tara nudi blizu 20 ruta, odnosno 120 km planinarskih staza. Ljubitelje planinskog biciklizma spremno dočekuje 27 biciklističkih staza, sa ukupnom dužinom od 420km. Pored šetnji kroz šumske predele prošarane livadama, ovde je moguće baviti se brojnim sportovima za koje postoje izgrađeni tereni, a tokom zimskih meseci moguće je uživati i u skijanju i sankanju.

Tara je čuvena i po svojim jezerima Perućac i Zaovine, destinacije koje ne smete zaobići. Oba jezera su nastala izgradnjom brane na reci Drini. Jezero Zaovine je jedno od najlepših veštačkih jezera na svetu, jer je još uvek ušuškano i skriveno u prirodnom ambijentu. Naselje Zaovine sa jezerom i 28 zaseoka, kao i kanjon Belog Rzava, čine prostor koji je pznat pod nazivom „Ravna Tara“. Nacionalni park je pribežište medveda, kao i mnogih drugih zaštićenih vrsta. Na ovom prostoru takođe su nastanjeni i ris, vuk, srna i divlja svinja, kao i divlje mačke, belogrudi ježevi. Populacija medveda je veoma stabilna na ovom području. Utvrđeno je da njihov broj iznosi oko 50 i do danas taj broj je ostao nepromenjen. Sve jedinke su čipovane i njihovo kretanje se stalno prati. Sve staze koje vode kroz šumu, obeležene su i na svakoj je istaknuto upozorenje na mogući susret sa medvedom. Ipak, tih susreta gotovo i da nema. 

Tara predstavlja i pravo mesto za sve gurmane i obožavaoce domaće, tradicionalne kuhinje. Mnogi ugostitelji i meštani nude upravo svoje domaće, zdrave proizvode, koji će probuditi sva Vaša čula.

Na kraju, dali smo Vam dovoljno razloga da dođete i uživate! Zar ne?