Kućica na Drini

bg 3

Kućica na Drini je turistička atrakcija grada Bajine Bašte. Postoji već  decenijama i privlači turiste iz celog sveta. Svi žele da saznaju kako mogu da dođu do nje, kako ona izgleda iznutra i kako odoleva svim vremenskim neprilikama i promeni vodostaja na reci Drini. Kroz dalji tekst, pokušaćemo da Vam otkrijemo odgovore na ova pitanja.

 

Cela priča započela je davne 1968. godine. Grupa, tada dečaka, upravo se na ovom mestu zabavljala, plivala i družila. U jednom momentu, shvatili su da im je potreban zaklon od kiše, kao i mesto gde će moći da se okupe i uživaju. Sa velikim entuzijazmom započeli su gradnju tako što su “dovlačili” sav potreban materijal do stene. Kasnije, isti ti dečaci, ali sada odrasli ljudi, nastavljaju da održavaju svoju kućicu iz detinjstva. U njoj su smeštene mnogo lepe uspomene, koje delimično otkrivaju tajnu jednog lepog druženja.

Danas se do ove neobične kućice, može doći jedino čamcem. Kuća kao i svaka druga, ima svoj kućni red i delimično je opremljena. Poseduje kuhinju, improvizovani wc i solarne panele, tako da unutra ima čak i struja. Tokom godina, reka Drina ju je više puta odnosila. Ali grupa entuzijasta bi je svaki put ponovo sagradila i obnovila.  Danas, ovu kućicu mogu svi da posete i provedu kratko vreme u njoj. Za lokalno stanovništvo poseta je besplatna, a za turiste se kreira pristupačna cena, kako bi ljudi koji je održavaju imali sredstva za to. U saradnji sa obližnjim restoranom, moguće je čak i organizovati ručak unutar kućice.

Kućica na Drini je naročito populrna među Kinezima, ali i u celom svetu. Sve je dobilo svetske razmere kada je 2011. godine kućica dospela na naslovnu stranu časopisa Nacionalna geografija. Od tada je interesovanja za posetu ovog objekta poraslo. Kućica na Drini je zanimljiva za svakoga ko poseti Zapadnu Srbiju i zato nije retkost da se na fotografijama turista, upravo nalazi ova kućica.

Bajina Bašta je od Sokoline na Tari udaljena 20-tak km. Dakle, ukoliko budete naši gosti, neće Vam biti ni teško a ni daleko, da obiđete ovaj prelepi gradić na reci Drini, a ni da posetiti ovu atrakciju!

Može vas zanimati...

posmatranje medveda na Tari

Posmatranje medveda na Tari

Pogledaj duboko u prirodu i onda ćeš sve mnogo bolje razumeti….. Posmatranje medveda na planini Tari, jedan je od načina da bolje upoznamo prirodu, njenu

Saznaj više »
Vidikovci Tara

Vidikovci planine Tare

Grandiozne stvari se rade grandioznim sredstvima. Priroda sama radi velike stvari besplatno. (Gerzen A.I.) Mislim da ne postoji bolji način da našu priču verodostojno predstavimo

Saznaj više »

Ostavite komentar

Vaša email adresa nece biti objavljena. Neophodna polja su označena sa *